1 min

Tags in dit artikel

,

Intel brengt al in 2005 een koppel Itanium-processors op één enkele chip op de markt. Oorspronkelijk zou dit onderdeel, met de codenaam Montecito, pas in 2007 beschikbaar komen. De toekomstige Itanium-tweeling is bedoeld voor krachtige multiprocessing servers, waarin nu nog twee (of meer) aparte chips worden toegepast.

Andere fabrikanten, waaronder IBM met zijn Power4, hebben al langer dual-processorchips op de markt. De Power4 wordt formeel beschouwd als twee losse processors, waardoor de gebruiker in sommige gevallen ook twee softwarelicenties moet betalen. Intel zegt de Montecito op te vatten als één processor, zodat een enkele licentie volstaat.

De Itanium is de eerste 64bits-processor van Intel. De chip is inmiddels toe aan zijn tweede generatie. Tot nog toe wordt de Itanium slechts mondjesmaat verkocht. Met een nieuw ontwikkelingsprogramma hoopt Intel de aantrekkelijkheid van zijn paradepaardje te vergroten. Zo komt er deze zomer een nieuwe versie – codenaam Madison – op de markt die beschikt over 6 megabyte cache (buffergeheugen) van het derde niveau. De kloksnelheid bedraagt 1,5 gigahertz. De Madison telt ongeveer 500 miljoen transistors.