min

Tags in dit artikel

, ,

Diverse technologiebedrijven, waaronder IBM, starten woensdag met een onderzoeksproject dat gebruik zal maken van de rekenkracht van miljoenen personal computers. De apparaten moeten wetenschappers helpen een medicijn tegen pokken te vinden. In het zogenoemde ‘computing grid’, een bundeling van via een netwerk of internet verbonden computers, zijn onder meer enkele zeer krachtige computers en opslagsystemen van IBM opgenomen. De miljoenen apparaten wereldwijd zullen tezamen een gigantische hoeveelheid gegevens verwerken, als het netwerk de chemische invloed onderzoekt van zo’n 35 miljoen medicijn-moleculen op de ziekte pokken.

De bezorgdheid over een pokken-epidemie als gevolg van een aanslag met biologische wapens is in de VS toegenomen sinds de aanslagen van 11 september in 2001. Het bestaande pokkenvaccin is slechts effectief indien het vooraf, of binnen enkele dagen na de infectie wordt toegediend. Bezitters van een pc en een internetaansluiting kunnen een steentje bijdragen aan het wereldwijde reken-netwerk waarop inmiddels al twee miljoen computers zijn aangesloten. Alleen de niet-gebruikte rekenkracht van de pc wordt hierbij gebruikt. De benodigde software is te downloaden op http://www.grid.org/.

Hoe het werkt? "Denk bij de 35 miljoen moleculen aan het speelgoed dat je had als kind", aldus Ed Hubbard, de baas van United Devices, het bedrijf achter de toegepaste netwerktechnologie. Hubbard doelt op het speelgoed waarbij blokjes van verschillende vormen in het bijpassende gaatje moeten worden geplaatst. "Wij hebben 35 miljoen van die blokjes en we zijn bij wijze van spreken op zoek naar het figuurtje dat precies in het vierkante gaatje past. Dit blokje gaat de pokken te lijf indien het wordt ingebracht in het menselijk lichaam."