1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

IBM heeft een nieuw initiatief genomen om onderzoek te doen naar AIDS. Het bedrijf gaat daarvoor gebruik maken van zogenaamde grid technologie.

Bij grid computing wordt de ongebruikte rekenkracht van duizenden computers gebruikt om onderzoek te doen naar diverse zaken. Een goed voorbeeld daarvan is "The World Community Grid", dat dankzij haar vele leden in de top 10 van alle supercomputers ter wereld staat.

Deze ‘supercomputer’ gaat rekenkracht leveren aan het Scripps Research Institute in Californië. Het bedrijf gaat de rekenkracht vervolgens gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe therapeutische geneesmiddelen voor bestrijding van het HIV virus, dat onder andere AIDS tot gevolg kan hebben.
Het initiatief, genaamd FightAIDS@Home, gaat gebruik maken van meer dan 170.000 computers.

Dr. Arthur J. Olson, die werkzaam is aan het Scripps Research Institute legt uit waarom al deze rekenkracht nodig is: "De rekenkracht is nodig om alle mogelijke mutaties van het virus te berekenen en het effect te simuleren dat volgt als we er grote aantal beschikbare medicijnen er op los laten. Het nieuwe World Community Grid project zal miljoenen interacties tussen het virus en de medicijnen gaan berekenen."

Het World Community Grid project werd vorig jaar door IBM onthuld en heeft sindsdien al één project afgerond. Dat project, genaamd the Human Proteome Folding Project, duurde één jaar en richtte zich op het bouwen van een database met daarin 120.000 proteïne structuren.