2min Security

Universiteit werkt aan vaccin voor internet

"Internet is ernstig ziek, en alle patiënten verdienen zorg en een uniforme behandelmethode", is het uitgangspunt voor vijf onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Universiteit werkt aan vaccin voor internetDit onderzoek is, met 700.000 euro Europese en Nederlandse subsidies het grootste onderzoek ooit. Het is een jaar geleden begonnen, toen men constateerde dat computervirussen zich steeds sneller gingen verspreiden.

Enkele voorbeelden van virussen zijn Code Red, die in 2001 één dag nodig had om de hele wereld rond te toeren. Twee jaar later had het virus Slammer slecht een half uur nodig om alle kwetsbare computers in de wereld te besmetten.
Volgens deskundigen kan dit nog veel sneller. Het is net als in de ‘grote’ wereld, waar virussen zich zelfstandig muteren en uitgroeien tot een ware epidemie.
De Amsterdamse onderzoeksleider H. Bos legt uit dat een bescherming snel en intelligent moet reageren hierop.

In de eerste fase werd het programma Argos ontwikkeld. Argos vangt wereldwijd vliegen (in dit geval wormvirussen) af en ontdekt vreemd gedrag, zodat er onmiddellijk een vaccin kan worden ontwikkelt.
Bos voorspelt dat het mogelijk is om binnen een minuut een nieuwe worm uit te schakelen.

Argos is gratis beschikbaar omdat het gebaseerd is op open standaarden. Bovendien is Argos geschikt voor alle applicaties en besturingssystemen.

Universiteit werkt aan vaccin voor internetEr is veel belangstelling uit heel Europa voor dit onderzoek. Bos zegt dat dit Nederlandse experiment zich makkelijk kan meten met de meest vooraanstaande virusonderzoeken van bijvoorbeeld het onderzoekscentrum van Microsoft.

Ook Bos weet dat hij als virusbestrijder altijd achter de feiten aanloopt, maar hij spreekt tegen dat internetvirussen en wormen hun langste tijd hebben gehad.
Een nieuwe generatie computerkrakers werkt voor een deel voor de georganiseerde misdaad en maakt nog steeds veel misbruik van wormen om grote netwerken computers (botnets) te infecteren, te kapen om bijvoorbeeld betaalgegevens te stelen of om cyberaanvallen uit te voeren.

"Misbruik kan de maatschappij verstoren en de potentiële schade loopt in de miljarden. Actie is nu nodig. Als het niet van ons is dan van anderen", aldus Bos. Door een massale computeraanval zijn zelfs al geldmachines, treinsignalen en veiligheidscontrolesystemen van een kerncentrale kunnen platgelegd worden.

Bron:nu.nl