min

Tags in dit artikel

, ,

China gaat 10 bedrijven toestaan ketens van internet-cafés op te starten. Officieel gebeurt dat om "de internet-café-markt een nieuwe impuls te geven", maar volgens analisten heeft het intiatief vooral ten doel kleine spelers op deze markt brodeloos te maken en zo de Chinese overheid meer controle te geven over het Chinese deel van internet.

"Het wordt op die manier gewoon gemakkelijker om te controleren wat er op internet wordt bekeken en aan informatie wordt uitgewisseld," zo zegt en analist. China telt nu ongeveer 110.000 internet-cafés, waarvan een 95% in particuliere handen is. De 10 nieuwe vergunningen zijn vooral verstrekt aan door de overheid gecontroleerde bedrijven, zoals China United Telecommunications Corp en Great Wall Broadband Network.

Volgens een regeringswoordvoerder zullen de nieuwe ketens er vooral voor zorgen dat de internet-cafés worden gestandaardiseerd. "Natuurlijk blijft er ruimte voor de kleinere internet-cafés, al zijn we groot voorstander van fusies en schaalvergroting." De nieuwe vergunninghouders zijn verplicht minimaal 20 vestigingen in tenminste twee steden of provincies te openen.