2min

Tags in dit artikel

, , ,

In China zorgt het plan voor de verplichting van jongeren om hun identiteitskaart te laten zien alvorens toegang te krijgen tot internetcafés, voor een ware jeugdopstand.

Alle personeelsleden van Xi’an, een internetservice keten, hebben ontslag genomen na gewelddadige wraakacties van minderjarigen aan wie de toegang tot de plaatsen ontzegd was.

De reden waarvoor de overheid minderjarigen de toegang tot internetcafés heeft verboden, luidde dat internet even gevaarlijk is voor de jeugd als alcohol, maar dat dit gevaar nog maar weinig erkend wordt Deze nieuwe regeling leidt ertoe dat het personeel eerst moet vragen om een identificatiebewijs, alvorens de jeugd binnen te mogen laten.

In één café hebben jongeren gedreigd iedereen die durfde vragen naar een identiteitskaart, een pak rammel te verkopen. Op deze manier forceerden de minderjarigen hun toegang tot het café. De groep laat dan enkele leden de receptie onder controle houden, om te vermijden dat de politie verwittigd wordt. In andere gevallen geven de leden van de bendes het personeel ervan langs met amateuristische wapens.

Er zijn al gevallen voorgekomen, waarbij de fietsbanden van de werknemers werden lekgestoken, de server van het café onder handen werd genomen, de breedbandverbindingen werden doorgeknipt en water over de apparatuur heen werd gegooid.

De politie voelt zich ook bijzonder op de tenen getrapt en zal haar uiterste best doen de verantwoordelijken op te sporen en te bestraffen.

De Chinese overheid heeft sinds februari al 8600 internetcafés gesloten omdat ze toegang hadden geboden aan tieners onder 18 jaar.