min

Tags in dit artikel

,

Intel, Hewlett Packard, Princeton University, de University of California in Berkeley en een zestigtal andere universiteiten en bedrijven hebben een experimenteel wereldwijd netwerk gelanceerd. PlanetLab kan gezien worden als een internetlaboratorium waar wetenschappers applicaties kunnen testen en bouwen. PlanetLab moet uitgroeien tot een netwerk bestaande uit 1000 servers die geografisch verspreid zijn over de wereld. Het netwerk kan gebruikt worden om nieuwe wapens in de strijd tegen internetwormen te testen. Ook slimmere protocols voor het next-generation internet zullen met behulp van het netwerk gecreëerd worden.

Het PlanetLab network bestaat momenteel uit 170 met internetverbonden computers. Het internetlaboratorium werkt bovenop het reguliere internetverkeer, net zoals het bestaande internet bovenop het telefoonnetwerk werkt. Een onderzoeker die toegang wil hebben tot PlanetLab moet een eigen machine aan het netwerk verbinden.

Normaal testen onderzoekers nieuwe netwerkprogramma’s door gebruik te maken van meerdere machines op één netwerk of door gebruik te maken van simulatiesoftware. Beide methoden zijn volgens PlanetLab gebruiker Laurent Mathy van de Britse universiteit van Lancaster echter beperkt. Simulaties geven volgens hem slechts een gemiddelde van de realiteit aan.