1 min

Tags in dit artikel

, ,

De BreezeMax 3500, zo heet het eerste product op basis van WiMax, de toekomstige standaard voor draadloze communicatie. Alvarion vindt het niet erg dat WiMax officieel nog geen standaard is. De producent van draadloze apparatuur zegt dat er grote interesse is getoond voor hun WiMax apparatuur vanuit de telecomwereld. En er zijn voldoende afnemers voor de BreezeMax, dus het lijkt erop dat meerdere bedrijven WiFi snel willen vervangen door WiMax.

Het BreezeMax 3500 pakket bevat een basisstation en ontvangers voor eindgebruikers. Door de hogere doorvoersnelheid, theoretisch 72 Mbit/s, is WiMax geschikt om draadloos breedband te verzorgen. Door de hogere radioband is geen hoeven de WiMax apparaten elkaar niet te "zien". WiMax kan afstanden van 50 kilometer overbruggen en 280 Mbit aan data verwerken.

WiMax zal in de loop van dit jaar worden gecertifeerd door het IEEE. Hierna zal het 802.16 gaan heten. Intel heeft ondertussen al plannen voor WiMax geïntegreerde chips. Deze plannen zijn volgens analisten een grote stap richting de acceptatie van de standaard. Maar Alvarion heeft dus al een product uitgebracht voordat de standaard gecertificeerd was. Dit deed het bedrijf om de grote vraag. "Er is een kleine kans dat we onze apparatuur moeten bijwerken wanneer de definitieve WiMax-specificatie uitkomt, maar de telecomfirma’s zeggen dat risico wel te willen nemen," aldus Carlton O’Neal van Alvarion.