2min

Shawn Fanning, bedenker van het peer-2-peer programma Napster heeft een nieuwe online muziektechnologie ontwikkeld waarmee bestaande peer-2-peer diensten gemakkelijk omgevormd kunnen worden naar legale (betaalde) muziekdiensten.

Was Fanning 3 jaar geleden nog in een rechtszaak verwikkeld met een aantal muzieklabels, nu pleit hij ervoor het gratis aanbieden van muziek zoveel mogelijk tegen te gaan.

Daarvoor heeft Fanning een nieuwe service ontwikkeld genaamd Snocap.
Muzieklabels en Artiesten kunnen hun copyright informatie en andere informatie over hun muziek in de database van Snocap invoeren en per nummer instellingen als prijs e.d. bepalen.
Daarnaast kan er audio fingerprinting toegevoegd worden aan het nummer.

Als Snocap gekoppeld wordt aan een bestaand peer-2-peer programma controleerd het op de achtergrond of de data van de download overeenkomt met die in de database.
Als de download niet overeenkomt met die uit de database wordt de download geblokkeert.
Als de download wel overeenkomt wordt deze in eerste instantie ook geblokkeert totdat de gebruiker betaald voor het nummer.

Volgens Fanning is zijn bedrijf met diverse peer-2-peer makers en muzieklabels in onderhandeling.
Er zou inmiddels een akkoord zijn bereikt met SA’s Universal Music Group van Vivendi Universal.

Sharman Networks, eigenaar van het populaire peer-2-peer programma Kazaa wilde niet reageren op het nieuws.
Michael Weiss, directeur van Streamcast dat het peer-2-peer service levert via hun programma Morpheus zei dat hij betwijfelde of Snocap wel toepasbaar was op een gedecentraliseerd netwerk als dat van Morpheus: "Ik ben bang dat Snocap aankomt met technologische oplossingen die meer dan 4 jaar oud zijn. Ons streven is een constante vooruitgang van de technologie", aldus Weiss.

Verder heeft Snocap aangekondigd samen te gaan werken met MashBoxx, een nieuw peer-2-peer programma dat volgend jaar verwacht wordt. Geruchten gaan dat Sony geïnteresseerd is om via dit programma muziek te gaan aanbieden.

Een interview met Shawn Fanning over zijn nieuwe programma is hier te lezen.