De voortdurende strijd tussen de muziekindustrie en de P2P bestandsuitwisseling doet sommige platenbazen eindelijk vermoeden dat deze manier van aanpakken geen zin heeft. Voor elk P2P netwerk dat wordt afgesloten komen er tig anderen bij, dus het is dweilen met de kraan open voor de muziekindustrie. De muziekindustrie is van plan om niet te gaan strijden tegen P2P, maar om het juist zelf te gaan gebruiken. Legaal welteverstaan.
Apple heeft met zijn iTunes Music Store al bewezen dat legale muziekuitwisseling via Internet wel degelijk succesvol kan zijn. Het enige verschil met P2P is dat deze en vergelijkbare diensten werken met een centrale server. Het voordeel van P2P voor dit soort toepassingen is dat het de aanbieder veel bandbreedte scheelt, aangezien de bestanden verspreid worden door de users.
De muziekindustrie ziet P2P netwerken momenteel alleen nog maar als piraterij, maar dat dat ook anders kan bewijst het bedrijf Wippit. Voor het bedrag van €40 per jaar mag de klant zoveel muziek downloaden als hij/zij wil. Het enige nadeel is dat er nog weinig aanbod van nummers is. Als het aan Paul Myers, directeur van Wippit, ligt is dat binnenkort ook opgelost. Wippit is momenteel in gesprek met onder andere platenmaatschappij EMI om ervoor te zorgen dat het muziek aanbod groter wordt. Myers verwacht echter niet dat heel veel platenmaatschappijen hun producten ook beschikbaar zullen stellen. "In de ogen van de grote maatschappijen blijft p2p verdacht", aldus Myers. "Ze blijven bang dat ze het niet in de hand kunnen houden".
In Duitsland is inmiddels een andere test bezig, 4FriendsOnly.com. De dienst is nog niet online, maar het idee erachter wordt dat mensen een bonus krijgen als ze nummers doorverkopen aan vrienden of bekenden. Die vrienden zullen dan dus zelf moeten betalen, en men zal zich wel twee keer bedenken voordat er een cd-tje gebrand wordt voor iemand.