2min

Tags in dit artikel

, ,

Computer Interface expert Jef Raskin is afgelopen zaterdag in zijn woonplaats overleden aan kanker. Raskin was degene die het Macintosh project bij Apple lanceerde.
Raskin kwam in 1978 als 31e werknemer in dienst bij Apple. Hij startte daar het Macintosh project, dat hij vernoemde naar zijn favoriete fruit. In 1982 verliet hij Apple na een conflict met Steve Jobs. De Macintosh kwam in 1984 voor het eerst op de markt.

Raskin deed zijn ideeën voor het Macintosh project op tijdens zijn tijd als assistent onderwijzer aan de Universiteit van Californië in San Diego. Hij bezocht begin jaren 70 meermaals Xerox PARC (Palo Alto Research Center), waar Xerox onderzoek besteedde aan de Graphical User Interface (GUI) van haar apparaten. Raskin nam daar onder andere deel aan conferenties en discussies over het belang van GUI’s in de computerwereld.

Volgens Raskin zaten hij en de mensen van Xerox op dezelfde lijn wat betreft GUI’s. Volgens hem waren ze er van bewust dat een goede user interface en graphics van groot belang waren voor de toekomst van computers en ander apparaten.
Toen Raskin in 1976 voor het eerst in contact kwam met Apple oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak vertelde hij hun over zijn ervaringen bij Xerox.

Volgens eigen zeggen stopte hij met de bezoeken aan Xerox Parc, nadat hij in dienst kwam bij Apple, maar het was vrij duidelijk dat veel van zijn ideeën voor de GUI van de Macintosh afgeleid waren van die van Xerox. Apple is daardoor in het verleden meermaals beschuldigd van het kopiëren van Xerox’s GUI.


De Canon Cat, met een op tekst gebaseerde user interface

Nadat Raskin in 1984 Apple verliet, ontwierp hij de Canon Cat, een kleine computer en een op tekst gebaseerde user interface. Het apparaat maakte geen gebruik van een muis, iconen of een grafische interface. Het project was echter geen lang leven beschoren, volgens sommigen door een slechte marketingcampagne.

Daarna werkte hij nog aan andere projecten waarin hij veel van zijn ideeën over interfaces verwerkte. Raskin is 61 jaar oud geworden.