1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Jacob Goldman, oprichter van onderzoeksfaciliteit Xerox Parc is overleden. Goldman richtte het succesvolle Xerox Park op in 1970. Goldman was een van de grondleggers van de computer vandaag de dag. Hij is op 90 jarige leeftijd overleden.

Goldman zal niet direct bij iedereen bekend in de oren klinken maar de man was wel de grondlegger voor talloze vernieuwingen op computergebied. Goldman kwam in 1969 over van Ford naar Xerox en pleitte direct na zijn aanstelling voor de komst van een onderzoeksfaciliteit. Niet veel later, in 1970, stemde zijn werkgever Xerox hiermee in en werd deze faciliteit werkelijkheid.

Goldman waarschuwde vooraf zijn werkgever dat het wel eens lang zou kunnen duren voordat het team met iets tastbaars op de proppen zou kunnen komen, mogelijk tot tien jaar. Desalniettemin presenteerde het Palo Alto Research Center (PARC) vijf jaar later al de grafische gebruikersinterface. Deze ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat Apple en Microsoft slechts een paar jaar later, begin jaren ’80, hun eerste commerciële toepassingen aan het publiek konden tonen.

Jacob Goldman heeft met de oprichting van het Xerox Parc het dus mede-mogelijk gemaakt dat jij dit bericht nu op deze manier kan lezen. Naast het ontwikkelen van de grafische gebruikersinterface is het Xerox Parc ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld verschillende programmeertalen, muisbesturing en de laserprinter. Goldman is op 90-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand.