1 min

Tags in dit artikel

,

In de Verenigde Staten heeft het Pentagon de afgelopen tijd een groep van ’s werelds meest vooraanstaande hackers bij elkaar gesprokkeld. Het gaat hier om een topgeheim miljoenenproject dat mogelijk al gereed is om een cyber-aanval te lanceren tegen vijandelijke netwerken. De mogelijkheden zijn schier eindeloos: zo zouden elektriciteits- en telefoonnetwerken ook niet veilig zijn voor dit ‘hackers-leger’.

Het bestaan van dit project is pas recentelijk uitgekomen, tijdens een zitting van de U.S. Senate Armed Services Committee. Militaire leiders van STRATCOM (U.S. Strategic Command) hebben toegegeven dat er hard wordt gewerkt aan de opbouw van deze nieuwe eenheid, Joint Functional Component Command for Network Warfare of JFCCNW genaamd.

Heel simpel gesteld, zonder al het militaire jargon, is JFCCNW de beste groep hackers ooit. Nooit eerder bestond er een groep met zoveel getalenteerde hackers.

De nieuwe eenheid heeft een aantal taken. Allereerst dienen er aanvallen uitgevoerd te worden op vijandelijke netwerken en/of infrastructuur. Anderszijds wordt de eenheid ook belast met het beschermen van Amerikaanse netwerken tegen dergelijke aanvallen. Sterker nog: volgens een woordvoerder van STRATCOM zijn er op dit moment al een aantal zogenaamde ‘zwarte aanvallen’ bezig. In militaire kringen betekent een zwarte operatie dat dit in het diepste geheim plaatsvindt, en dat dergelijke operaties ten alle tijden ontkend zullen worden door de regering en militaire instanties.