Een Amerikaanse vrouw heeft Yahoo! aangeklaagd, omdat het bedrijf geen gehoor kon geven aan haar eis om naaktfoto’s van haar te verwijderen uit de database.

De 48 jarige Cecilia Barnes uit Oregon claimt dat haar ex-vriend in december afgelopen jaar begon met het plaatsen van naaktfoto’s in Yahoo! profiles. In dat profiel plaatste hij tevens haar e-mail adres en haar telefoonnummers van thuis en het werk. Volgens Barnes heeft haar ex-vriend de foto’s zonder haar medeweten genomen.
Ze kwam pas achter het bestaan van het profiel, nadat diverse geïnterresseerde mannen haar op haar werk gebeld hadden.
Om het allemaal nog iets erger te maken promootte haar vriend de profile pagina ook nog op diverse chatsites.

"Dankzij dit profiel en de online chatsessies namen onbekende mannen contact op met de aanklager die de verwachting hadden om een seksuele contacten met haar te beginnen," aldus de aanklacht.
Volgens Barnes stuurde zij in januari reeds een brief naar Yahoo waarin zij vertelde het profiel niet gemaakt te hebben en aan Yahoo vroeg om het profiel te verwijderen. Naar eigen zeggen kreeg zij daarop geen antwoord van Yahoo en verwijderde het bedrijf de foto’s ook niet. Pogingen daarna in februari en maart liepen eveneens op niets uit.

Probleem voor Barnes is echter dat providers onder de Amerikaanse wetgeving beschermd worden tegen aanklachten over informatie die door derden is gepubliceerd. Barnes heeft daarom op advies van haar advocaat een aanklacht ingediend tegen Yahoo wegens het niet nakomen van een belofte. Een woordvoerder van Yahoo zou haar namelijk eind maart telefonisch hebben beloofd om de foto’s te verwijderen.

Het is dus even afwachten hoe de zaak zich zal ontwikkelen. Yahoo wilde niet reageren tot er een uitspraak in de zaak is geweest.