min

Tags in dit artikel

, ,

Over het algemeen staat Finland bekend als één van de meest vooruitstrevende landen op het gebied van draadloos internet. Dat deze technologie ook voor minder florisante doeleinden gebruikt kan worden is daar echter nog niet geheel bekend. Er kwam deze week zelfs een officiële waarschuwing van een Finse instantie aan te pas om de Finnen op de gevaren van een onbeveiligd draadloos netwerk te wijzen.

De waarschuwing is het directe gevolg van een bankroof die deze week gepleegd werd door het gebruik van een onbeveiligd draadloos netwerk. Een 26 jaar oude data beveiligingschef van de bank GE Money uit Finland nam een laptop van zijn werk mee naar huis. Vervolgens logde hij thuis in op het onbeveiligde draadloze netwerk van zijn buurman en boekte vervolgens 200.000 euro over van de rekening van zijn werkgever naar een andere rekening.

Toen de bank de transactie doorkreeg schakelde ze de politie in. Die kwamen in eerste instantie terecht bij de buurman die ze vervolgens in staat van beschuldiging stelden. Echter na een huiszoeking bij hem thuis werd de beschuldiging ingetrokken. De politie kon vervolgens achterhalen dat de overboeking was gedaan met een notebook van GE Money en ontdekte tevens dat het apparaat gebruikt was door de beveiligingschef.

De beveiligingschef verklaarde tegenover de politie dat hij door anderen gedwongen werd om de misdaad te plegen. Naar verluidt is het de eerste zaak in Finland waarin Wi-Fi is gebruikt voor het plegen van een misdaad. De autoriteiten in het land roepen Wi-Fi gebruikers nu op om hun netwerken te beveiligen middels WEP en WPA, alsmede wachtwoorden te gebruiken op hun routers.