2min

Tags in dit artikel

, ,

De politie in Gelderland waarschuwt voor Oost-Europese wifi-meelifters. Deze mensen maken verbinding met onbeveiligde draadloze netwerken om zo toch te kunnen internetten.

Dinsdagmiddag ontving de politie al een melding van illegaal internetten met behulp van een laptop. De mannen, die veelal geen vaste verblijfsplaats hebben en dus geen internetverbinding, zaten in hun auto te internetten op iemand anders zijn verbinding. Dit is overigens niet het enige geval dat bekend is van ‘meelifterij’, in het vorige najaar kwamen er bij de politie al meldingen van illegaal internetgebruik uit de plaatsen Harderwijk, Vaassen en Apeldoorn.

De politie heeft gewaarschuwd dat men de apparatuur moet beveiligen omdat het anders tot ongewilde situaties kan leiden. Wanneer iemand die inbreekt op een netwerk bijvoorbeeld kinderporno gaat bekijken kan er een strafrechtelijk onderzoek gestart worden naar de beheerder van de desbetreffende router. Het IP-adres is namelijk hetzelfde als dat van wel legale verbindingen.

Beveiligingsgoeroe Bruce Schneier vindt een onbeveiligde verbinding juist vriendelijk voor de medemens en is niet bang voor de gevolgen waarover de politie spreekt. "Hierdoor zouden er allerlei nare dingen me overkomen, zoals het blacklisten van mijn IP-adres tot invallen door de politie. Hoewel dit technisch allemaal waar is, zie ik het niet als een risico. In mijn buurt zijn vijf winkels met open draadloze netwerken, en een potentiële spammer zal eerder in een warme kamer met een kop koffie zitten dan voor mijn huis in een koude auto. En als iemand toch een misdrijf begaat en ik de politie op bezoek krijg, wat is dan een beter excuus dan te zeggen dat ik een open draadloos netwerk heb."

De maximale straf die een dergelijke ‘meelifter’ opgelegd kan krijgen is zes maanden gevangenisstraf. Hij moet dan wel opzettelijk gebruik gemaakt hebben van deze connectie. Die regels staan beschreven in artikel 138a van het wetboek. Er zijn gevallen van eerdere arrestaties bekend, zo is er in 2006 een man opgepakt die in Zeist woont.