IBM heeft gisteren een aantal nieuwe commërciele programma’s voor haar Blue Gene supercomputer vrijgegeven. Daardoor wordt de kracht van de machine beschikbaar voor de mensen die het tot voorkort misschien niet konden betalen.

"Klanten die de analytische capaciteiten van een supercomputer nodig hebben, kunnen Blue Gene nu simpelweg voor bepaalde tijd inhuren. Dan kunnen ze met deze speciale applicaties resultaten behalen die voorheen niet haalbaar waren", aldus David Gelardi van IBM.

Het is niet de eerste keer dat Blue Gene wordt ingezet voor commerciële doeleinden. Verschillende bedrijven maakten al gebruik van de machine. Daaronder is bijvoorbeeld het bedrijf QuantumBio, dat software maakt voor bedrijven in de farmaceutische, medicijnen en biotechnologie.
Een ander bedrijf, RenderRocket, zet Blue Gene in om 24-uur per dag via het internet renderings te kunnen maken. Volgens het bedrijf kan een filmpje van tien en een halve minuut in een paar uur gerenderd worden met Blue Gene, in plaats van tien dagen op een standaard server.

Elk Blue Gene systeem van IBM heeft een maximale prestatie van 5,7 teraflops. Eén Blue Gene computer neemt minder dan een kubieke meter in en is efficiënt met stroom.
De supercomputer onder de supercomputers Blue Gene/L blijft overigens record na record breken. Het apparaat heeft nu een prestatie van maximaal 280,6 teraflops.