1 min

Tags in dit artikel

De verkeringsmaatschappijen Kiln en Miller Insurance Services hebben een nieuwe verzekeringspolis gelanceerd, speciaal voor bedrijven die gebruik maken van open-source software.

De nieuwe polis moet deze bedrijven onder andere beschermen tegen verlies aan inkomsten door schending van open-source licenties. De verzekering zal tot een maximum bedrag van 10 miljoen dollar vergoeden.

Volgens de beide maatschappijen zijn er de afgelopen 2 jaar meer dan 30 rechtszaken omtrent schending van open-source licentes, zoals de General Public License, uitgevochten. Al deze rechtszaken eindigden in een overwinning voor de aanklagers – de open-source ontwikkelaars – die het gebruik van hun code aan voorwaarden mochten verbinden.

Het al dan niet onbewust schenden van open-source licenties is voor veel bedrijven een potentiëel gevaar. Het zondigen tegen deze regels gaat namelijk gemakkelijker dan men beseft. Vooral het distribueren van eigen software waarin open-source componenten zitten is een veel voorkomende fout.

"Mensen toestaan om in te loggen op je database is geen distributie. Maar een CD-ROM opsturen met een kopie van een software pakket om ze analyses uit te laten voeren op die database is dat wel", aldus Daniel Egger, CEO van Open Source Risk Management.