min

Tags in dit artikel

,

Softwaregigant Microsoft blijft hardnekkig volhouden dat de dagen waarin de monopolie positie van het bedrijf werd misbruikt definitief verleden tijd zijn. Dit heeft Microsoft bekend gemaakt in een verklaring, gericht aan de rechter die erop toe moet zien dat Microsoft volgens de regels ‘speelt’.

Het bedrijf ligt momenteel onder vuur vanwege een marketing plan waarmee Windows Media Player te ver naar voren werd geschoven. De integratie van de mediaspeler in Windows (XP) staat al een tijdje ter discussie, veel andere software ontwikkelaars zijn van mening dat dit oneerlijk is tegenover hen: consumenten zullen immers eerder een standaard geïnstalleerd product gebruiken, dan dat ze zelf op zoek gaan naar een alternatief.

Hierop heeft Microsoft besloten om dit probleem op te gaan lossen. Zo wordt er intern extra op toegezien dat werknemers geen documenten opstellen waarin misbruik gemaakt wordt van de monopolie positie. Dit beleid werpt nog niet echt vruchten af. Zo bleek vorige maand dat een werknemer een marketing contract had opgesteld waarin stond dat fabrikanten van draagbare muziekspelers enkel en alleen Media Player bij hun apparatuur mochten leveren. Dit tot grote ergernis van de rechter die de zaak behandelt.

Hoewel dit document onmiddelijk ingetrokken is en nooit naar fabrikanten is verstuurd, is dit toch genoeg reden voor Microsoft om nog verder te gaan in de controle op anti-trust schendingen. Zo is er door Bill Gates en Steve Ballmer persoonlijk nagedacht over nieuwe procedures en regels om dit soort incidenten te voorkomen. Ook de board of directors heeft zich over de kwestie gebogen. Eerste resultaat van deze besprekingen is een zogeheten anti-trust training voor een onbekend aantal werknemers. Deze training bestond al sinds 2001, deze was echter alleen verplicht voor het management.

Verder gaan er intern ook meer controles plaatsvinden. Zo zullen opgestelde documenten door meerdere personen gereviewd worden, alvorens de concept fase te verlaten. Ook worden documenten bekeken door een advocaat, om zeker te weten dat er geen misverstand kan bestaan over eventuele anti-trust schendingen.