2min

Tags in dit artikel

, , ,

NVIDIA heeft een belangrijke overname gedaan, door chipset bouwer ULi Electronics te kopen voor 52 miljoen dollar. De deal moet nu alleen nog goedgekeurd worden door de autoriteiten.

De huidige directeur van ULi, Alex Kuo, zal verantwoordelijk worden voor NVIDIA’s activiteiten op het gebied van chipsets in Azië.
De overname van ULi door NVIDIA is slecht nieuws voor concurrent ATI, dat door de overname kan gaan rekenen op nog zwaardere concurrentie op de chipsetmarkt.

Southbridge zorgt voor problemen
Een chipset bestaat meestal uit een northbridge en een southbridge. De northbridge is verantwoordelijk voor de communicatie tussen de processor, het geheugen en de AGP of PCIe poort, terwijl de southbridge alle onboard apparaten, zoals de IDE bus en de PCI bus aanstuurt. Optioneel kan de southbridge ook nog ondersteuning bieden voor ethernet, RAID, USB, audio codecs en FireWire.

Het produceren van een southbridge is in het verleden voor NVIDIA nogal eens een struikelblok geweest. Zo had chipmaker VIA veel moeite met het produceren van de southbridge voor de Nforce 2 en Nforce 4 moederborden. Ook ATI liep tegen veel problemen aan, nadat het bedrijf had besloten om zich actiever te gaan richten op de chipset markt.

ATI kreeg destijds problemen met onder andere haar Southbridge 400 en 450, maar gebruikers konden als alternatief altijd nog een moederbord kiezen met een ULi chipset. Deze southbridges hebben meer opties en waren ook nog stabieler. Beide bedrijven hielden elkaar dus prima in leven en terwijl ATI er ooit wel eens aan dacht om ULI over te nemen, kwam het daar nooit van.

Overname is tegenslag voor ATI
NVIDIA heeft echter ook haar zinnen gezet op de chipsetmarkt en kwam recentelijk nog met haar C51 chipset, die terug te vinden is op de Tforce 6100 en 6150. Waarschijnlijk heeft ook NVIDIA ingezien dat de jarenlange ervaring van ULi op het gebied van chipsets een belangrijke aanwinst voor het bedrijf zou zijn en heeft deze kennis nu weggekaapt bij ATI.

ATI zal naar verwachting binnenkort dus alleen voor staan, aangezien het niet waarschijnlijk lijkt dat ULi in de toekomst nog chips voor ATI zal gaan produceren. ATI zal daarom hard op zoek moeten naar de overgebleven chipsetmakers.
ATI zal nu vaart moeten zetten achter haar veelbelovende SB600 southbridge, die volgens de berichtgeving alle gewenste features zou hebben en ook alle problemen rond de southbridge zal oplossen.

Als NVIDIA besluit om alle ULi chipsets van de markt te halen, kan dat wel in het voordeel zijn van SIS en VIA, maar een vreselijk grote impact zal het niet hebben op deze bedrijven. Marktleider Intel heeft momenteel een enorme voorsprong op de rest van de chipmakers en zal zich naar verwachting niet echt druk maken om deze overname.