Google was in 2005 de populairste merknaam, op de voet gevolgd door Apple. Dit blijkt uit het jaarlijks terugkerende online onderzoek van het bedrijf Brandchannel, waar dit jaar 2.528 mensen aan meededen.

Apple en Google vechten al een paar jaar om de eerste plaats en ook dit jaar was het verschil minimaal. Google kwam op 40 procent uit, terwijl Apple op 38 procent bleef steken.
In 2004 werd Google nog naar de tweede plaats verdreven door Apple, terwijl Google in 2002 en 2003 ook al op de eerste plaats stond. Skype completeert de top drie.

Veel bedrijven in de top tien hebben iets met computers of internet te maken, slechts twee bedrijven maken hier een uitzondering op. Op plaats vier is de Starbucks keten terug te vinden gevolgd door de meubelgigant Ikea. De lijst wordt achtereenvolgens afgesloten door Nokia, Yahoo!, Firefox, eBay en Sony.

De rollen voor Apple en Google zijn in de Amerikaanse en Canadese top tien weer omgedraaid en Starbucks staat op plaats drie. Opmerkelijk is de merknaam Lance Armstrong op plaats vijf. Talkshowhost Oprah Winfrey staat op een verdienstelijke negende plaats.

In de Europese top tien is geen spoor van Google of Apple te vinden. Nokia gaat hier aan de leiding, gevolgd door Ikea en Skype. Televiestation Al Jazeera is terug te vinden op plaats zeven, maar is in de globale top tien niet meer terug te vinden (plaats 5 in 2004).

Verder blijkt uit de Latijns-Amerikaanse lijst, dat de drankmerken het daar goed doen. Op nummer één en twee zijn respectievelijk Corona en Bacardi terug te vinden.
De stemmers uit Azië gaven daarentegen weer de voorkeur aan elektronica- en autofabrikanten van eigen bodem. Sony, Toyota en Samsung voeren daar de lijst aan, gevolgd door LG (vierde plaats) en Honda (zevende plaats).

Brandchannel 2005 Readers’ Choice Awards

Nr. Wereldwijd Azië Europa &
Afrika
Zuid
Amerika
Noord
Amerika
1. Google* Sony Nokia* Corona* Apple
2. Apple** Toyota* Ikea** Bacardi* Google
3. Skype Samsung** Nokia* Skype Movistar
4. Starbucks LG** Zara Havaianas Target**
5. Ikea** HSBC BMW* Cemex** Lance Armstrong
** = gedaald sinds vorig jaar / * = gestegen sinds vorig jaar / Vet = nieuw in de lijst

De complete lijst met resultaten is hier te vinden.