1 min

Tags in dit artikel

,

Microsoft heeft besloten dat het bedrijf gaat procederen tegen diverse scareware-fabrikanten. Om welke scareware-fabrikanten het gaat is nog onbekend, maar verwacht wordt dat de softwaregigant in ieder geval de makers achter Antivirus XP gaat aanpakken.

Microsoft gaat de processen samen met de autoriteiten van de staat Washington aanspannen. De autoriteiten van Washington hebben overigens ook Securelink Networks, High Falls Media en de makers van QuickShield aangeklaagd, omdat ze gebruik maakte van misleidende meldingen dat de computer geïnfecteerd zou zijn met spyware.

Scareware is onderdeel van malware en geven de gebruiker diverse ongewilde meldingen dat de computer een beveiligingsrisico loopt. De gebruikers krijgen dan de mogelijkheid voorgeschoteld om het probleem op te lossen, dit kost echter geld. Indien het geïnstalleerde programma geen geld kost is het vaak kwaadaardig en in het beste geval nutteloos.

Uit onderzoek van de Universiteit van North Carolina blijkt dat ongeveer tweederde van alle gebruikers bij dit soort meldingen gewoon op oké drukt en dus de dupe wordt. Volgens Katherine Tassi, een medewerker van de autoriteiten van Washington is het ook een groeiend probleem, aangezien de scareware-makers steeds creatiever worden. Steeds meer gebruikers trappen er dus in.

Het is nog onbekend welke bedrijven Microsoft gaat aanklagen, maar verwacht wordt dat in ieder geval Antivirus XP 2008 erbij zit. Deze scareware komt de laatste tijd namelijk het meeste voor.