1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Stichting de Thuiskopie heeft moeite om de thuiskopie regeling uit te voeren. Met deze regeling moeten rechthebbenden een vergoeding krijgen voor de schade die ze leiden door thuiskopieën.

Nu wil minister Donner dat de stichting orde op zaken stelt. De stichting moet heffingen innen (zoals op lege cd’s en dvd’s) en die verdelen over de auteurrechthebbende binnen Nederland. Hier waren echter nogal wat klachten over, dus heeft het College van Toezicht Auteursrechten een onderzoek ingesteld.

Hieruit bleek dat de verdeling van de geïnde heffingen in de periode 1993 tot en met 2001 "onaanvaardbare vertragingen" opgelopen hebben. Stichting de Thuiskopie zou niet genoeg actie ondernomen hebben om dit toch gladjes te laten verlopen en er schiet ook financieel het een en ander tekort bij de organisatie.

De uitkomsten zijn naar Minister Donner opgestuurd. In een brief, die hij ook aan de kamer stuurde, liet hij weten dat Stichting de Thuiskopie drie maanden de tijd krijgt om een plan op te stellen dat een eind moeten maken aan de problemen. Ook moet er binnen zes maanden volledige verantwoordelijkheid komen over 2004. Als de stichting niet aan deze voorwaarde voldoet gaat Donner de uitvoer van de thuis kopieregeling ergens anders onderbrengen.