2min

De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat Acer nog maar de helft van de thuiskopievergoeding die het bedrijf betaalt aan stichting Thuiskopie hoeft te betalen. Volgens de rechter hoeft het bedrijf niet voor Bollywood- en Hollywood-content te betalen.

De rechtbank in Den Haag halveert de thuiskopievergoeding die Acer moet betalen aan de stichting Thuiskopie, omdat de stichting alleen mag innen voor de rechten op visuele werken van landen die aangesloten zijn bij het Verdrag van Rome. Grote filmlanden als Amerika en India zijn hier echter niet bij aangesloten.

Volgens de rechtbank int stichting Thuiskopie op dit moment ook voor het mogelijk kopiëren van films die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Hollywood en Bollywood. Dit is echter geld waar de stichting volgens de rechter geen recht op heeft en daardoor is Acer niet meer verplicht om het volledige bedrag aan de stichting te betalen.

Branchevereniging Nederland ICT liet weten tevreden te zijn met het vonnis: "Ik heb het idee dat dit ook geldt voor andere bedrijven", aldus Dirk van Roode. Toch wacht van Roode met een advies aan de leden van de Branchevereniging. "We bestuderen het vonnis nog. Maar het bewijst eens te meer dat het systeem niet werkt. Het blijft een drama."

Tijdens de rechtszaak kwamen er nog meer problemen aan het licht. Zo werden er vraagtekens gezet bij het feit dat er geld verdiend wordt aan illegale praktijken. De illegale praktijken waar het in dit geval dan over gaat zijn illegale downloads.

Daarnaast int stichting Thuiskopie al jaren geld voor het gebruik van blanco cd’s en dvd’s die voor professionele doeleinden worden gebruikt. In 2010 werd bepaald dat thuiskopierecht niet voor professioneel gebruik door bedrijven van toepassing is.

Het is voor bedrijven mogelijk om ontheffing aan te vragen, maar volgens de bepaling uit 2010 had stichting Thuiskopie in eerste instantie al geen heffing mogen plaatsen op blanco cd’s en dvd’s voor professioneel gebruik. Door deze fout dreigen er nu miljoenenclaims die de stichting de kop kunnen kosten.