2min

Gisteren hield Google zijn jaarlijkse I/O-ontwikkelaarsconferentie. Daar maakte het bekend dat het wil dat mobiele ontwikkelaars makkelijker machine learning in hun apps kunnen integreren. Daarvoor komt Google met de machine learning SDK, met de naam ML Kit, waarmee kunstmatige intelligentie breder geïntegreerd kan worden.

Aan de site ZDNet vertelde ML-baas Brahim Elbouchikhi dat Google op deze manier machine learning technologieën die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn, breed beschikbaar wil maken. Het moet een enkel, eenvoudig te gebruiken pakket zijn, waarmee machine learning “gewoon nog een tool wordt voor mobiele ontwikkelaars”.

Makkelijker werken

ML Kit werkt op basis van het mobiele appontwikkelplatform Firebase van Google en werkt zowel op Android als op iOS. Er worden vijf API’s meegeleverd voor veelvoorkomende ML-gebruiken: het herkennen van tekst, detecteren van gezichten, detecteren van monumenten, scannen van barcodes en labelen van afbeeldingen.

Deze vijf zaken zijn allemaal beschikbaar als cloud-api’s, die vooral steunen op de machine learning technologie van het Google Cloud Platform. Allemaal zijn ze, behalve de API die ontwikkeld is voor het herkennen van monumenten, gratis beschikbaar. Ze verwerken data snel, maar als er geen netwerkverbinding is, dan werkt de technologie minder nauwkeurig.

Naast de API’s, verzorgt de ML Kit ook de hosting van TensorFlow Lite-modellen die ontwikkelaars met zelfgebouwde toepassingen wellicht willen gebruiken. Daarmee kan de grootte van apps teruggedrongen worden en kunnen ontwikkelaars hun modellen van updates voorzien, zonder dat daarvoor een compleet nieuwe versie van een app uitgerold hoeft te worden.

Dat machine learning nu makkelijker toegepast kan worden is een goede ontwikkeling. Gewoonlijk is het erg duur, tijdsintensief en onpraktisch om machine learning te integreren binnen mobiele apps. Daar komt dankzij deze technologie, zo stelt Google, verandering in.