Hortonworks breidt samenwerkingen met Google Cloud en Microsoft Azure uit

Hortonworks breidt samenwerkingen met Google Cloud en Microsoft Azure uit

Hortonworks heeft zijn samenwerkingsverbanden met Google Cloud Platform (GCP) en Microsoft Azure rondom big data analytics verder uitgebreid. Het resulteert in optimalisering van Hortonworks Data Platform (HDP) en Hortonworks DataFlow (HDF) voor GCP om big data-analytics te leveren voor hybride cloud-implementaties. Voor Azure richt de samenwerking zich vooral op meer flexibiliteit bij het verplaatsen van big data-workloads naar de cloud.

HDP is nu te integreren met Google Cloud Storage, dat de benodigde cloudcapaciteit biedt voor het uitvoeren van big data-workloads. Hierdoor kunnen on-demand analytische workloads binnen minuten ingezet worden, terwijl Apache Hive en Apache Spark zijn te gebruiken voor interactieve query, machine learning en data-analytics. De samenwerking moet het ook wat eenvoudiger maken om workloads voor de cloud te configureren en beveiligen en ondertussen het gebruik van cloud-resources te optimaliseren.

Hortonworks licht nog een tweetal nieuwe voordelen van deze samenwerking uit. Zo kan iedere data-flow gemakkelijk en veilig tussen on-premise en GCP-implementaties verplaatsen. Anderzijds zijn streaming applicaties binnen minuten te maken, zodat inzichten in real-time verworven worden zonder code te hoeven schrijven.

Microsoft Azure

Tegelijk maakt het bedrijf dus uitbreiding van de samenwerking met Microsoft bekend. Klanten krijgen nu meer keuze waar hun analytics en Internet of Things data-workloads draaien. Gebruikers kunnen HDP-, HDF- en Hortonworks DataPlane Service (DPS)-producten standaard op de Azure Infrastructure as a Service (IaaS) draaien, om waarde te halen uit alle soorten data.

Het is hierbij mogelijk Azure HDInsight in te zetten, een volledig beheerde dienst aangedreven door HDP. Met deze clouddienst verwerkt de gebruiker snel grote hoeveelheden gegevens. Daarbij zijn populaire open-sourcekaders zoals Hadoop, Spark en Kafka te gebruiken. Met HDInsight zijn meerdere scenario’s mogelijk, bijvoorbeeld Data Warehousing, machine learning en IoT.

De vernieuwde samenwerkingen volgen kort op de onthulling van versie 3.0 van HDP, waarin we flink wat nieuwe functies vinden. Meer daarover vind je in ons nieuwsbericht.