3min

Tags in dit artikel

, ,

Door de komst van de computer en meerdere technologieën, werden de deuren voor de industrie en andere doelen wereldwijd geopend. Fabrieken, ziekenhuizen en overheden kunnen efficiënter werken en in het geval van de fabriek meer produceren door de precieze computers en robots. In vrijwel alle grote productieprocessen spelen robots een rol.

Hieronder volgen een paar voorbeelden van gevallen waarin robots de mens bijstaat bij moeilijke situaties

Mensen zijn geïnteresseerd in nog niet ontdekte plaatsen die meestal voor de mens niet toegankelijk zijn, de ruimte en de bodems van diepe oceanen zijn hier een voorbeeld van. Daarom heeft men voor het verkennen van deze ruimtes robots gebouwd.


Deze robot heet de “Sojourner”, deze robot is met succes geland op Mars op 4 juli 1998


De onbemande ‘Odyssey II’ duikbootrobot is hier als test in een grote tank neergelaten. Hij is ontwikkeld voor het verkennen van diepe oceanen op de wereld

Tegenwoordig gebruiken artsen bij complexe operaties robots die erg nauwkeurig zijn en geen fouten maken.


De robot op dit plaatje is in staat op een
honderdste van een centimeter nauwkeurige gaten in botten te boren


Deze man verloor ooit zijn arm,
maar kan dankzij dokters en technici verder leven met
een bionische arm.

Op andere gebieden zijn er ook vooruitgangen gekomen, zo zijn er robots ontwikkeld die op afstand bestuurbaar zijn en zo bij gevaarlijke situaties ingezet kunnen worden.


Dit stukje technologie, genaamd de “MERV”, wordt gebruikt om explosieven te ontmantelen


Voor het Amerikaanse leger is een kleine helikopter genaamd de “Cypher” ontwikkeld voor verkenning van eventueel gevaarlijke terreinen. Deze geruisloze robot is bestuurbaar tot op een afstand van maar liefst 75 kilometer.

De meest bekende toepassing van robots is wel in de industrie, neem als voorbeeld de auto-industrie.


Zie hier hoe de carrosserie van auto’s moeiteloos in elkaar wordt gelast door
snel werkende robots.

Ook kan je denken aan biometrie. Biometrie betekende vroeger het vaststellen van meetbare eigenschappen van levende wezens, zoals de gemiddelde levensduur en raciale kenmerken, tegenwoordig duidt het op een identificatiemethode aan de hand van unieke lichaamskenmerken van personen. De biometrie maakt gebruik van foto- en cameratechniek, drukmetingstechniek, warmtemeting, spraakherkenningstechnieken en computertechniek. Je kan dus stellen dat ook hier de computertechnologie een grote rol speelt

Er zijn natuurlijk oneindig veel toepassingen te bedenken, met de oog op de industrie. Denk bijvoorbeeld aan CAD toepassingen voor grafische ontwerpers, de regeling van bankzaken en het gebruik van supercomputers om simulaties te verrichten over milieu(rampen) of atoomonderzoek.

Conclusie:
De computer heeft op allerlei vlakken de industrie een grote sprong vooruit laten maken. Tegenwoordig wordt alles geautomatiseerd, alles gaat sneller, efficiënter en goedkoper. Dit heeft ook gevolgen gehad voor de vraag en aanbod naar banen. Zo zijn er vele banen verdwenen en vele banen bijgekomen op meerdere terreinen.