1 min

Tags in dit artikel

,

Intel, dat met haar nieuwe chips weer de goede richting opgaat, heeft de Xeon 5100 serie processors voor haar zakelijke klanten onthuld.

De chip, die bekend stond als Woodcrest, is gebaseerd op een nieuwe microarchitectuur waarmee het bedrijf haar positie wil verstevigen en vooruitgang wil boeken op de servermarkt.

AMD heeft een deel van Intels heerschappij overgenomen. In 2003 had het bedrijf nog nul procent van de markt in handen, maar momenteel is dat ongeveer 20 procent. Dat heeft AMD voor elkaar gekregen met haar processors met superieure prestaties en een veel lager voedingsverbruik.

Om AMD van zich af te schudden, hebben serverpartners van Intel de krachten gebundeld om de lancering van de nieuwe Xeon te ondersteunen. Dit zijn alle grote klanten, zoals Hewlett-Packard, IBM en Dell. Intel plant om de overgang naar Woodcrest de snelste introductie van een nieuw product te maken sinds de oprichting van het bedrijf.

Intel gaat verschillende versies van de Xeon 5100 processor verschepen, deze zullen een kloksnelheid hebben die oploopt tot 3GHz. De sterkste chip verbruikt 85 watt, anderen zullen rond de 65 watt verbruiken. De 40 watt versie loopt op 2,33GHz en wordt waarschijnlijk gelanceerd in het derde kwartaal van dit jaar.