2min

Google doet niet mee in de strijd om JEDI, een gigantisch cloudcontract dat het Amerikaanse ministerie van defensie aanbiedt en mogelijk tien miljard dollar waard is. Google heeft besloten niet mee te doen, omdat het contract mogelijk niet overeenkomt met de principes die het hanteert voor de manier waarop kunstmatige intelligentie gebruikt zou moeten worden.

Dat laat Google in een statement tegenover persbureau Bloomberg weten. Een woordvoerder van het bedrijf stelt dat Google er niet van verzekerd kon worden dat JEDI overeenkomt met de AI-principes van het bedrijf. Ook past het niet binnen de huidige certificeringen die het bedrijf momenteel van de Amerikaanse regering heeft. Tegelijk blijft Google wel “werken om de Amerikaanse regering op vele manieren met onze cloud te ondersteunen.”

Tienjarig contract

JEDI is de afkorting van Joint Enterprise Defense Infrastructuur en een contract waar bedrijven sinds twee maanden op kunnen bieden. Het bedrijf dat het contract krijgt, mag gedurende tien jaar de Amerikaanse defensie helpen met het overschakelen op de cloud. Er zal maar één aanbieder gekozen worden, iets waar het Pentagon flinke kritiek op kreeg.

Ook Google vindt die beslissing niet de sterkste. “Google Cloud gelooft dat een multi-cloud aanpak het beste is voor regeringsagentschappen, omdat het hen ertoe in staat stelt de juiste cloud voor de juiste workload te kiezen.” Maar het Pentagon vreest ervoor dat het nieuwe technieken dan minder snel kan uitrollen, terwijl het juist naar de cloud wil overschakelen voor extra efficiëntie hierin.

Andere kandidaten

Dat Google niet meer meebiedt op JEDI past binnen een eerdere keuze om uit een ander project, Maven genaamd, te stappen. Daarbij hielp Google het Amerikaanse leger om dronebeelden te analyseren, voornamelijk beelden die gemaakt waren in conflictgebieden. Duizenden Google-medewerkers vonden dat geen goed idee en tekenden er een petitie tegen.

Daarop besloot Google uit Maven te stappen en met AI-principes te komen. Dat zijn richtlijnen voor de manier waarop het AI-technologie inzet. Andere bedrijven bieden wel nog mee op JEDI. De voornaamste kandidaat schijnt Amazon te zijn, omdat het ook de cloud van de CIA heeft opgezet. Andere kandidaten zijn vermoedelijk IBM, Microsoft en Oracle.