2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple en Creative hebben met een schikking een einde gemaakt aan een slepende rechtszaak over patenten. Apple betaalt Creative 100 miljoen dollar en mag daarvoor gebruik maken van Creative’s patenten.

Creative liet vorig jaar al weten dat het bedrijven wilde aanpakken die inbreuk zouden maken op de patenten van het bedrijf. Apple was in mei van dit jaar aan de beurt. Volgens Creative zou Apple in haar iPod gebruik maken van een gebruikersinterface waar Creative een patent op heeft. Apple liet dat niet zomaar over zich heen komen en een week later klaagde het bedrijf Creative aan voor inbreuk op patenten van Apple.

Het patent waar het om gaat, beschrijft een navigatiemenu met een boomstructuur. Een gebruiker kan bijvoorbeeld eerst een artiest selecteren, vervolgens het album van die artiest en daarna een nummer van dat album. De aanvraag voor het patent werd door Creative op 5 januari 2001 al gedaan en volgens Apple heeft Creative geluk gehad dat deze aanvraag goedgekeurd is.

Apple wilde de juridische kwestie niet te ver doordrijven, mede vanwege het feit dat de juridische aspecten Apple uiteindelijk flink wat geld zouden gaan kosten. Het bedrijf besloot daarom om te schikken met Creative voor een bedrag van 100 miljoen dollar. Voor dat bedrag mag Apple de gepatenteerde boomstructuur van Creative in haar iPod spelers blijven gebruiken. Creative mag op haar beurt toetreden tot het ‘Made for iPod’ programma van Apple, zodat Creative officiële accessoires voor de iPods mag maken.

Ook is afgesproken dat Apple een deel van de 100 miljoen dollar terugkrijgt als Creative ook licentie afspraken weet te maken met andere fabrikanten van MP3 spelers. Het is niet duidelijk om welk bedrag het dan zou gaan, ook is het onbekend met welke bedrijven Creative nog in gesprek wil gaan.