min

Tags in dit artikel

, , , ,

Er zullen niet veel mensen bij stil staan, maar het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat de eerste harde schijf ter wereld werdt geïntroduceerd door IBM.

Op 13 september 1956 kondigde IBM ’s werelds eerste harde schijf aan, de IBM 350 Disk File. Met zijn 900 kilo en het formaat van twee koelkasten, beschikte deze over een opslagcapaciteit van maar liefst 5 MB (ter vergelijking; heden staat dit gelijk aan een mp3-bestandje of een digitale foto). De gigant draaide op een snelheid van 1200 toeren per minuut en kon data schrijven met een snelheid van bijna 9 kb per seconde. De schijven konden in een datacentrum aan elkaar gekoppeld. Dit is ook wel bekend als de naam RAMAC (Random Access Method of Accounting and Control).

Het is amper voor te stellen, dat er nu harde schijfjes zijn met de grootte van een twee euro muntstuk, welke over een opslagcapaciteit beschikken van 4 GB. Dit staat gelijk aan maar liefst 800 exemplaren van de IBM 350 Disk Files, welke je echter niet zo makkelijk meeneemt in je broekzak.

IBM’s 350 Disk File, op deze foto twee stuks van te zien