1 min

Tags in dit artikel

, ,

Volgens onderzoeksbureau Gartner zullen binnen de komende vijf jaar de energiekosten binnen een bedrijf eenderde beslaan van het it-budget. De reden hiervan komt door de ontwikkelingen op de energiemarkt en omdat de hardware op de dag van vandaag steeds meer energie nodig heeft om optimaal te werken.

Op de dag van vandaag geven grote organisaties tussen de 4 en 8 procent van het budget uit aan energiekosten. Volgens Gartner zou deze binnen de komende vijf jaar ongeveer verviervoudigen.

"Organisaties gebruiken steeds meer energie voor de ict. Deze systemen gebruiken meer energie en hebben meer koeling nodig dan de vorige generatie hardware. Omdat daarnaast ook wereldwijd de energiekosten stijgen, wordt er steeds meer uitgegeven aan de energiekosten. Dit zorgt ervoor dat de cio actie moet ondernemen en dat energieverbruik hoog op de ict-agenda komt te staan", aldus Rakesh Kumar, onderzoeker bij Gartner.

"Een dergelijke vorm van energiegebruik is in de it-wereld onhoudbaar. Het spreekt voor zich dat het zeer slecht is voor het milieu en het bedrijf zelve. Steeds meer consumenten en zakelijke gebruikers zullen stemmen met het geld in het achterhoofd en kiezen voor meer houdbare producenten en diensten van leveranciers die meer rekening houden met het milieu."