Colt Technology Services gaat zijn netwerkoplossingen voor mobiele operators verder upgraden met het oog op de komst van 5G. Hiervoor is het onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met netwerkleverancier Cisco. De upgrades richten zich vooral op backhaul-diensten.

De leverancier van high-bandwith netwerkoplossingen wil met de samenwerking vooral het eigen Colt IQ Network verder ontwikkelen en deze optimaliseren voor de komst van 5G. Het netwerk, een agile en flexibele backbone-infrastructuur met hoge bandbreedte, is volgens de leverancier vooral geschikt voor het leveren van grote hoeveelheden low-latency connectiviteit.

Het netwerk verbindt daarnaast alle belangrijke wereldwijde hubs en hyperscale datacenters. Dit maakt de toepassing uitermate geschikt voor telecomoperators die het beste uit hun 5G-netwerken willen halen, aldus Colt.

Kostenbesparing met behoud van SLA’s

Concreet bestaat de samenwerking met Cisco uit het gebruiken van diens intent based networking-architectuur en Ethernet VPN (eVPN)-architectuur. Hierdoor kunnen de operators direct gestandaardiseerde API’s gebruiken voor het automatiseren van complexe backhaul-diensten.

De operators kunnen daarbij onder meer de bandbreedte, via het eveneens programmeerbare Colt IQ Network, op basis van selfservice opschalen en diensten of network slices met gegarandeerde SLA-niveaus leveren die bij de gewenste latency en bandbreedte passen. Hierdoor kunnen ze connectiviteitskosten delen en tegelijkertijd wel de individuele SLA’s voor hun netwerktoepassingen behouden.

Dit moet volgens Colt de betreffende operators uiteindelijk flinke besparingen opleveren op de investeringen in hoge bandbreedtetoepassingen en investeringen in (backhaul)connectiviteit als glasvezel. De besparingen moeten vervolgens leiden tot een snellere uitrol van 5G en lagere gebruikskosten voor de uiteindelijke eindgebruikers, aldus beide samenwerkende partijen.

Ondersteuning voor CloudRAN-toepassingen

De samenwerking met Cisco stelt de leverancier van hoge bandbreedtediensten daarnaast in staat om ondersteuning te bieden voor moderne 5G-architecturen met behulp van het Cloud Radio Access Network (CloudRAN). CloudRAN reduceert de operationele kosten door efficiënter gebruik te maken van het frequentiespectrum, draadloze technologie en kostenefficiënte antennes die minder tussenkomst op locatie vereisen.