2min

Tags in dit artikel

, ,

Cloudera is van plan om alle software open source te maken. Daarmee volgt het Hortonworks, dat Cloudera in januari overnam.

“Voor de overname distribueerde de twee bedrijven hun producten onder ietwat verschillende open source-licentiemodellen”, aldus Charles Zedlewski en Arun Murthy van Cloudera. “Het stroomlijnen van de twee modellen was één van de laatste dingen op onze to do-lijst van de fusie.”

Cloudera had al veel open source-software, schrijft Datanami. Toch waren er wel wat belangrijke producten van het bedrijf – namelijk Cloudera Manager, Cloudera Navigator en Cloudera Data Science Workbench – die dat niet waren.

In de komende zes maanden moet daar verandering in komen. Alle producten, ook de eerdere eigen, gesloten producten, worden dan open source. Dat betekent dat ook de bestaande Hortonworks HDP- en CDH-oplossingen gratis beschikbaar gaan worden.

Abonnementen

Cloudera zal dan ook op een andere manier geld gaan verdienen. Hoewel de producten gratis te gebruiken zijn, moet er voor technische ondersteuning wel een betaald abonnement afgenomen worden.

“De abonnementsovereenkomst omvat de voorwaarden van de ondersteuning en onderhoud, evenals toegang tot de laatste updates en beveiligings-patches”, aldus Zedlewski en Murthy. Daarmee houden ze een vergelijkbare strategie aan als het succesvolle model van Red Hat.

Twee licenties

De software wordt gedistribueerd onder één van twee licenties. Het gaat om de Apache License versie 2 en de GNU Affero General Public License (AGPL) versie 3. De producten die eerder niet open source waren, worden onder de AGPL gedistribueerd.

Projecten die nu ontwikkeld worden door de Apache Software Foundation blijven onder de ASF-licentie beschikbaar. In de toekomst gaat Cloudera mogelijk andere bedrijven inzetten om projecten te ontwikkelen.

De nieuwe abonnementsovereenkomsten worden vanaf september uitgerold.Alle projecten moeten in februari 2020 overgezet zijn naar open source.

Hortonworks

De fusie tussen Cloudera en Hortonworks werd in januari dit jaar afgerond. De bedrijven zelf omschreven die fusie als een “samenvoeging van gelijken”. De organisaties denken samen meer dan 720 miljoen dollar aan omzet te genereren van 2.500 verschillende klanten.

Het nieuwe Cloudera moet gebruikers helpen bij het beheren en verwerken van hun data. Daarbij verzorgt het bedrijf de voornaamste infrastructurele uitdagingen.