Een dag nadat Intel zijn tweede generatie Programmable Acceleration Card (PAC) voor datacenters heeft aangekondigd, doet Xilinx hetzelfde. De nieuwe Alveo U50 FPGA-kaart ondersteunt PCIe 4.0 en krijgt 8 GB HBM2 aan boord.

De single-slot Alveo U50 draait op Xilinx’ 16nm Ultrascale+ architectuur en volgt in het spoor van Intels eigen D5005. Die laatste maakt gebruik van een 14nm Stratix 10 FPGA.

De nieuwe Alveo U50 heeft echter enkele troeven achter de hand die Intel niet kan bieden. Zo krijgt het 8 GB HBM2 mee in plaats van 32 GB DDR4-geheugen. Dankzij HBM2 heeft de Alveo U50 460 Gbps bandbreedte tot zijn beschikking.

Twee primeurs

Xilinx zorgt voor twee primeurs wat betreft accelerator-kaarten. Zo ondersteunt de Alveo U50 PCIe 4.0 en ARM’s cache-coherent CCIX-protocol. Het valt op dat Xilinx gewacht heeft op de aankondiging van AMD’s Epyc Rome-chips met ondersteuning voor PCIe 4.0 om het maximale uit de kaart te halen.

Verder ondersteunt de kaart 100 GbE (QSFP 28) en claimt het een laag energieverbruik van maximaal 75 watt. De Intel D5005 heeft een TDP van 215 watt. Xilinx mikt met de kaart op use cases waaronder machine learning inference, video transcoding, data analytics, eletronic trading en financial risk modeling.

 

Xilinx Alveo line-up

 

De Alveo U50 is de vierde kaart binnen het UltraScale+ portfolio van Xilinx. De eerste samples worden vandaag geleverd met een bredere beschikbaarheid in de herfst.

Gerelateerd: Intel debuteert nieuwe FGPA-kaart in HPE ProLiant-server