De playstation 3 is een dure console. Maar niet alleen voor de consument, want Sony betaalt momenteel meer om de console te maken dan dat de consument betaalt die het apparaat mee naar huis neemt.

Sony maakte bij de release ongeveer 240 dollar verlies op elke 60GB PlayStation 3, en 300 dollar op elke 20GB versie. Door de 20GB versie uit het assortiment in de VS te halen, kon Sony de verliezen enigzins opvangen.

Nobuyuki Oneda, de tweede man van Sony, denkt dat het mogelijk is om aan het eind van dit fiscaal jaar – maart 2008 – de productie kosten zo te laten dalen dat ze niet langer verlies maken op de PS3. "Om de rode cijfers weg te werken zullen voornamelijk de Cell en RSX halfgeleiders in prijs moeten dalen." verklaarde Oneda. "Alle bezuinigingen kunnen ertoe leiden dat we aan het eind van dit fiscaal jaar quitte staan."

Oneda voegde nog toe dat sony momenteel bezig is in de Cell Broadband Engine-chip van 90nm naar 65nm te verkleinen, waardoor de productiekosten gedrukt worden en de efficientie van de chip omhoog gaat. Ook de RSX-chip zal binnenkort waarschijnlijk eenzelfde verkleining ondergaan.