Bellen en surfen met je mobiele telefoon in het buitenland wordt goedkoper. Vanaf 1 juli zullen de prijzen naar beneden worden bijgesteld. Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met de nieuwe tarieven.

Vanaf 1 juli mogen providers niet meer dan 29 cent per minuut in rekening brengen bij hun abonnees. Momenteel betalen klanten nog 35 cent per minuut. Volgend jaar zal het tarief nog verder naar beneden worden bijgesteld: een uitgaand gesprek mag dan niet meer dan 24 cent per minuut kosten. In 2014 is het maximum vastgelegd op 19 cent per minuut.

Voor telefoongesprekken die abonnees ontvangen geldt eveneens dat ze in de toekomst minder hoeven te betalen. Nu ligt het tarief op 11 cent per minuut, vanaf 1 juli mag dat nog maar 8 cent bedragen. In 2013 en 2014 zal het tarief per minuut dalen naar respectievelijk 7 cent en 5 cent. Voor sms’jes betalen consumenten nu nog 11 cent per bericht. Vanaf 1 juli wordt dat bedrag verlaagd naar 9 cent, in 2013 naar 8 cent en in 2014 naar 6 cent.

Ook de prijzen voor mobiel internet zullen vanaf 1 juli gereduceerd worden. Momenteel zijn er geen maximumtarieven vastgesteld voor 1 MB aan data, over minder dan twee maanden wordt het tarief vastgelegd op 70 cent per MB. In 2013 zal het maximumbedrag dat providers in rekening mogen brengen voor 1 MB 45 cent bedragen, het jaar daarop nog slechts 20 cent.

Rapporteur Angelika Niebler is zeer tevreden over de uitkomst van het debat. "Het gebruik van mobiele apparaten in het buitenland blijft duur. Vanaf de zomervakantie kunnen onze burgers profiteren van gunstigere tarieven. Het Europees Parlement is erin geslaagd zijn oproep voor goedkopere roaming-prijzen voor de consument te verwezenlijken, en in het bijzonder voor data-roaming. De nieuwe regels zullen ook helpen om de markt voor nieuwe toetreders open te stellen en de concurrentie te laten toenemen", aldus Niebler tijdens het debat.

Het voorstel werd aangenomen met 578 stemmen tegen 10 stemmen, 10 Europarlementariërs onthielden zich van stemmen.