2min

Tags in dit artikel

, , , ,

In het tweede kwartaal van het jaar is AMD steeds meer en meer aandeel in de grafische markt aan het verliezen. Dit terwijl nVidia een steeds betere band met Intel op is aan het bouwen.

Een aantal mensen vroegen zich af of nVidia het in haar eentje kon overleven nou AMD ATI overgenomen heeft. Als men kijkt naar het marktaandeel van beide producenten blijkt dat nVidia totaal geen nadelige gevolgen heeft gehad hierdoor.

Volgens een rapport dat gisteren door Jon Peddie Research is vrijgegeven heeft ATI een marktaandeel van 19.5 procent in het tweede kwartaal van het jaar, dit was 21.9 procent in het eerste kwartaal van 2007 en zelfs 26.7 procent één jaar geleden.
nVidia aan de andere kant heeft volgens JPR een marktaandeel van 32.6 procent tegenover de 28.5 procent uit het eerste kwartaal en 19.7 procent van vorig jaar.

JPR schat dat het aantal ATI-kaarten dat men verscheept heeft van 19.7 miljoen in kwartaal twee van 2006 gezakt is naar 15.9 miljoen kaarten in kwartaal twee van 2007. Hiernaast heeft nVidia haar aantal verscheepte kaarten bijna met 83 procent zien toenemen, dit liep op van 14.5 miljoen naar 26.5 miljoen kaarten. Vooral bij desktops heeft nVidia de beste marktpositie, hier beschikt zij over een marktaandeel van 43 procent tegenover Intel met een marktaandeel van 38.5 procent en AMD (ATI) met een marktaandeel van 23 procent.

Over de gehele markt blijft Intel echter koploper, Intel heeft 30.6 miljoen kaarten verscheept en heeft een marktaandeel van 37.6 procent, dit tegenover de 40.4 procent een jaar geleden.

JPR liet weten dat het aantal verscheepte grafischekaarten staat op 81.3 miljoen stuks, dit is een stijging van 3 procent tegenover kwartaal één van dit jaar en een stijging van 8 procent tegenover kwartaal twee van 2006.