2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Oracle heeft bekendgemaakt dat het Zoom als nieuwe grote klant heeft binnengehaald. De Oracle Cloud moet ervoor gaan zorgen dat mensen 24 uur per dag soepel met elkaar een video conferentie kunnen houden.

Dit artikel is aangepast , Zoom heeft laten weten dat ze meerdere cloudproviders gebruiken.

Zoom stond de afgelopen paar maanden voor een grote uitdaging. Door het uitbreken van de coronacrisis moesten veel mensen ineens thuiswerken, wat de vraag naar videoconferentie-mogelijkheden deed exploderen. Zoom zag zijn gebruikers groeien van 10 miljoen dagelijkse gebruikers in december naar 300 miljoen gebruikers in maart. Zoom liet in maart al weten te beschikken over 17 datacenters verspreid over de wereld, twee nieuwe datacenters stonden toen nog op de planning. Onduidelijk is of die al gerealiseerd zijn.

AWS, Azure én Oracle Cloud

In maart liet Zoom ook weten dat de datacenters alleen voldoende zijn voor een basiscapaciteit, destijds maximaal 50 procent van de vraag. Alles erboven moest extern worden ingekocht, daarvoor gebruikte het bedrijf in maart nog AWS en Azure. Tussen nu en maart heeft het bedrijf dus onderhandeld met diverse cloud-aanbieders om te kijken wie de piekcapaciteit het beste kan leveren. Daarbij zou Oracle Cloud als winnaar uit de bus gekomen. Oracle stelde eerder AWS en Azure afgetroefd te hebben. Zoom heeft laten weten ze alle drie te gebruiken.

De CEO van Zoom, Eric S Yuan, laat weten: “We hebben onlangs de grootste groei meegemaakt die ons bedrijf ooit heeft gezien, wat een enorme toename van onze servicecapaciteit vereiste. We hebben meerdere platforms verkend en Oracle Cloud Infrastructure heeft ons geholpen om snel onze capaciteit bij te schalen en te voldoen aan de behoeften van onze nieuwe gebruikers. We hebben voor Oracle Cloud Infrastructure gekozen vanwege de toonaangevende beveiliging, uitstekende prestaties en zijn ongeëvenaard niveau van ondersteuning.”

Welk onderdeel van de beveiliging van de Oracle Cloud Yuan zo aanspreekt weten we niet. Dit proberen we nog uit zoeken. Maar gezien het aantal beveiligingslekken waar Zoom mee te maken heeft gekregen de laatste tijd, is het goed dat beveiliging hoog op de agenda staat.

Tip: Lees ook onze vergelijking tussen alle videoconferentiediensten

Zoom heeft Techzine benadert om te laten weten dat de berichtgeving van Oracle niet helemaal juist is. Zoom gaat meerdere cloudproviders gebruiken om zijn infrastructuur vorm te geven, waaronder AWS, Azure en Oracle.