De mensen die afgelopen weekend probeerde hun nieuwe Windows XP, Vista of Microsoft Office-producten te valideren schrokken nadat zij erachter kwamen dat hun code niet geldig was.

Microsoft heeft laten weten dat de Windows Genuine Advantage servers er in het weekend uit gelegen hebben na een crash, het directe gevolg hiervan was dat alle nieuwe producten afgewezen werden alsof deze niet origineel waren.
Naar het schijnt is het probleem vrijdagnacht begonnen en zou dit onderhand opgelost moeten zijn. De softwaregigant heeft via een weblog laten weten dat alle validaties op dit moment weer gewoon er doorheen komen.

Gebruikers van Windows XP hadden niet zo’n heel erg groot probleem toen zij merkte dat hun versie niet geldig was, zij kregen namelijk een simpele melding dat de software niet legaal was. Vista gebruikers hadden echter een groter probleem, bij hen werd namelijk Aero uitgeschakeld, werkte de Windows Shell niet en werken een aantal anderen geavanceerde functies uitgeschakeld. Ook was het nog eens zo dat de gebruikers gedwongen werden ieder uur de computer opnieuw op te starten.

Microsoft raadt alle gebruikers aan om hun software opnieuw te laten valideren zodat alle wijzigingen weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Tevens wordt aangeraden om na de nieuwe validatie de computer opnieuw op te starten zodat alle functies volledig hersteld zullen worden.