2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Koreaanse elektronicagigant Samsung lijkt van plan te zijn om in het gat te springen dat de maatregelen tegen Huawei in de markt hebben geopend. Het rondkrijgen van het kostenplaatje lijkt hierbij een flinke uitdaging te worden.

Bedrijfsleiders hebben tegen Reuters verteld dat Samsung in gesprek is geweest met de het Spaanse Telefonica en het Franse Orange. Samsung heeft eerder al een deal gesloten met de Amerikaanse telecomprovider Verizon.

Compatibility

Het lijkt voor Samsung lastig te worden om een aantrekkelijk voorstel te doen, aangezien bedrijven vrezen dat de apparatuur van Samsung niet werkt met de bestaande 4G-apparatuur van Huawei. Hierdoor zouden de telecomproviders grote delen van hun netwerk moeten vervangen, wat honderden miljoenen euro’s kan kosten.

Volgens een woordvoerder van Samsung is dit echter een misvatting. Die zegt dat het wel met bestaande apparatuur zou werken, maar geeft daarbij geen verdere details. De woordvoerder heeft niet verteld welke Europese markten het bedrijf hoopt te betreden, maar geeft wel aan dat het vergelijkbare wegen wil bewandelen als het in Amerika en Azië gedaan heeft.

Spionage

Het wordt voor Huawei steeds lastiger om zijn netwerkapparatuur te verkopen. De VS beschuldigt het bedrijf al enige tijd ervan dat het de Chinese overheid toegang zou geven tot zijn netwerkapparatuur voor spionage. Hier is nog geen enkel bewijs voor getoond, maar ook steeds meer Europese landen overwegen de apparatuur van Huawei te verbieden.

Veel bedrijven kijken daarom naar partijen als Nokia en Ericsson voor de aanleg van de nieuwe 5G-infrastructuur. Deze apparatuur is soms minder geavanceerd en duurder dan de apparatuur van Huawei.

Tip: Overheid komt met extra beperkingen tegen spionage via telecom