IBM begint rechtszaak om namaak ThinkPadbatterijen

IBM heeft een aanklacht ingediend tegen een bedrijf uit New York dat in computeronderdelen handelt. Het bedrijf verkoopt ook ‘officiële’ ThinkPad namaakbatterijen, maar volgens IBM gaat het om nagemaakte batterijen die gevaarlijk zijn voor gebruikers.

IBM begint rechtszaak om namaak ThinkPadbatterijenIBM heeft de aanklacht deze maand ingediend bij het US District Court van Noord-Ohio. In de aanklacht is te lezen dat IBM de website Shentech.com en het bijbehorende bedrijf beschuldigt van het verkopen van namaak IBM-producten die een aanzienlijk gevaar opleveren voor de veiligheid van consumenten. IBM eist bij de rechter dat alle namaakbatterijen overhandigd worden aan IBM, zodat het bedrijf de accu’s op een veilige manier kan vernietigen. Ook eist IBM alle winsten op die Shentech heeft gemaakt met de namaakbatterijen en eist het verder de lieve som van één miljoen dollar voor elk geregistreerd IBM merk op de verschillende soorten batterijen.

IBM kreeg lucht van de namaakbatterijen toen er een klacht binnenkwam van een klant uit Ohio. De man had bij Shentech.com een batterij gekocht voor zijn ThinkPad laptop, maar deze batterij vatte vlam en beschadigde daarbij de laptop. In eerste instantie belde de man met Lenovo, dat momenteel de laptops onder de IBM merknaam produceert. Lenovo nam vervolgens contact op met IBM dat een onderzoek instelde. De consument in kwestie beweerde een officiële batterij te hebben gekocht, maar IBM ontdekte na onderzoek dat het om een namaakbatterij ging. Om het onderzoek te bevestigen bestelde het bedrijf zelf ook twaalf batteiijen bij Shentech.com. Na onderzoek bleken ook deze batterijen namaak te zijn.

Bron:The Register