Ontwikkelaars van malware hebben altijd al de bedoeling gehad om computergebruikers te irriteren en te frustreren, maar nu gaan ze nog een stapje verder. Virusbestrijder Sophos heeft namelijk een nieuw Trojaans paard ontdekt dat bedoeld is om blinde en slechtziende gebruikers te beroven van de mogelijkheid om hun pc nog te gebruiken.

Het stukje software doet zich voor als een crack voor de screenreader software Jaws 9.0. De crack installeert niet alleen een Trojaans paard op de computer, maar zorgt er ook voor dat de software stopt met werken, waardoor blinden en slechtzienden hun computer niet langer kunnen gebruiken. Sophos zegt dat de software zo goed is geschreven dat dit waarschijnlijk het werk is van een professionele programmeur.

"Deze aanval laat me twijfelen aan de moraliteit van de virusschrijver, aangezien het lastig is om een motief voor deze aanval voor te stellen. De aanval is niet financieel gemotiveerd, hoewel je kunt denken dat het hem te doen was om de mensen te "bestraffen" voor het gebruik van een illegale versie van de Jaws software. Dit heeft me dan ook overtuigd dat lange gevangenisstraffen voor virusschrijvers die dit soort aanvallen uitvoeren helemaal niet erg zijn, zoals ik eerst dacht", Aldus Vanja Svajcer van Sophos.