2min

Tags in dit artikel

,

Het zijn de weken van de overnames, want nadat Microsoft aankondigde Yahoo! te willen overnemen en Amazon liet weten Audible ingelijfd te hebben, heeft nu NVIDIA bekendgemaakt dat het per direct Ageia overneemt.

De geruchtenmachine rond een mogelijke overname van Ageia kwam eind januari al op gang, maar Ageia ontkende toen dat er sprake was van een overname. Gisteren werd die bewering in ieder geval ontkracht door een persbericht van NVIDIA waarin de chipfabrikant bekendmaakt dat het een overeenstemming heeft bereikt met Ageia over een overname.

"Het Ageia-team is wereldklasse en gepassioneerd over dezelfde zaken als wij, namelijk het creëren van de meest fantastische game-ervaringen. Door de teams te combineren die de meest indrukwekkende GPU- en physicsmerken op de markt hebben gezet kunnen we nu de PhysX-technologie van Ageia combineren met onze GeForce-technologie", aldus Jen-Hsun Huang, president en CEO van NVIDIA.

Volgens NVIDIA is er een verschuiving te zien in het traditionele computermodel, waarbij de processor het rekenwerk doet en de grafische kaart voor de grafische zaken zorgt. "We zien steeds meer dat flexibele CPU’s worden gecombineerd met parallelle processors die massieve berekeningen kunnen uitvoeren", aldus Huang. Het bedrijf lanceerde vorig jaar de Tesla-lijn, een serie van hardware waarbij de rekenkracht voornamelijk geleverd wordt door grafische kaarten, bijvoorbeeld voor het berekenen van physics en video- en beeldbewerking.

Of NVIDIA door blijft gaan met de ontwikkeling van de PhysX-kaart van Ageia of dat de technologie geïmplementeerd gaat worden op toekomstige GeForce-kaarten is nog niet helemaal duidelijk. Ook is niet bekend wat NVIDIA heeft betaald voor Ageia en hoe beide bedrijven in de toekomst zullen opereren. NVIDIA heeft laten weten meer details rond de overname vrij te zullen geven tijdens een persconferentie op 13 februari 2008.