min

Tags in dit artikel

, , ,

Telecomconcern KPN wil de komende jaren ook flink kosten gaan besparen. Tussen 2008 en 2010 zullen er nog eens 2000 extra banen verdwijnen. Deze plannen werden dinsdag, tijdens de presentatie van de jaarresultaten, bekend gemaakt.

Dit moet volgens het bedrijf gaan leiden tot een kostenbesparing van 110 miljoen euro. Naast deze plannen gaat KPN ook het aantal externe medewerkers verminderen. Het totale aantal externe medewerkers moet rond de 1300 komen te liggen, wat 130 miljoen euro moet gaan opleveren.

In 2005 werden de strategische plannen van KPN al bekend. Daarin stond al een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen met 5000 stuks.

De grootste klappen gaan vallen op het gebied van "oude technologie". Het aantal vaste aansluitingen is met de komst van VOIP-technologie rap aan het dalen. Mobiele telefoons, digitale televisie en internet worden steeds belangrijker voor het bedrijf.

Ad Scheepbouwer, bestuursvoorzitter van KPN, streeft ernaar om in dit proces geen mensen gedwongen te ontslaan. "Van de mensen die eerder hun baan kwijtraakten, is ook maar een klein in de ww terechtgekomen. De meesten hebben ander werk gevonden, bij ons of elders", aldus de topman.

Vakbond Abvakabo FNV heeft geschokt gereageerd over dit besluit. Bestuurder Daniëlle Wiek liet in een reactie weten dat het bericht ""als een donderslag bij heldere hemel" is aangekomen aangezien het bedrijf juist hele goede winstcijfers had bekendgemaakt.

"Wij hebben totaal nog geen onderbouwing gezien, waarom dit nodig is voor KPN om in de toekomst te kunnen overleven", aldus Wiek.

Ook CNV Publieke zaak heeft onaangenaam verrast gereageerd. Anselma Zwaagstra reageert echter genuanceerder dan haar colega Wiek van Abvakabo FNV. Volgens Zwaagstra past deze aankondiging meer in de lijn die al in 2005 is ingezet.

"De afgelopen jaren vond 60 tot 70 procent van de reorganisatie plaats door outsourcing. Dat is vervelend, want de mensen werken niet meer voor KPN, maar ze hebben nog wel werk. Zo zijn de KPN-monteurs gaan werken voor monteursbedrijven." Aldus Zwaagstra.