3min

Tags in dit artikel

, , ,

Hoewel Apple positief is over de iPhone, maken verschillende analisten zich nog steeds zorgen over het door Apple verwachte verkoop aantal van tien miljoen exemplaren in 2008.

Tien miljoen verkochte iPhones niet haalbaar

Apple verwacht tegen het einde van dit jaar zo’n tien miljoen iPhones verkocht te hebben. Analisten zijn minder optimistisch en stellen dat het gezien de huidige prijs en de verkoopwijze van iPhones wel eens heel lastig zou kunnen worden. Apple verkoopt de iPhones in combinatie met een abonnement waardoor je voor het toestel betaalt en vervolgens ook nog eens een flink bedrag voor het abonnement van de provider. Gezien de mentaliteit van andere providers die telefoons gratis geven bij een abonnement lijkt Apple hier de plank volledig mis te slaan.

De cijfers tonen namelijk aan dat de verkopen van iPhones achterblijven bij de verwachtingen. In het laatste kwartaal van 2007 werden er gemiddeld zo’n 180.000 iPhones verkocht. Hoewel dit het hoogste aantal in één maand sinds de introductie van de iPhone is, zijn analisten toch minder optimistisch over de voortgang. Zij verwachten een totale verkoop van 7,9 miljoen iPhones in 2008, 1,9 miljoen minder dan Apple’s verwachtingen.

Geünlockte iPhones zorgen voor veel problemen

Een tweede uitdaging voor Apple is het recentelijk bekend geworden nieuws dat er heel veel iPhones ge-unlockt zijn en de eigenaren hiervan dus geen abonnement hebben bij de partners van Apple.
Om haar partners tevreden te stellen moet het bedrijf er dus alles aan doen om de hoeveelheid ge-unlockte iPhones terug te dringen, wat een hele lastige klus blijkt te zijn. In elke nieuwe firmware-versie is er wel iets veranderd waardoor de iPhone niet meer ge-unlockt is. Steevast hebben de krakers binnen afzienbare tijd weer een oplossing klaar.
Hierdoor is het voor Apple dweilen met de kraan open.

Apple heeft hiervoor eigenlijk twee oplossingen voorhanden. Ze kunnen zich nog meer richten op het beveiligen van de iPhone tegen het unlocken, of gewoon zelf een ge-unlockte versie aanbieden. Dit laatste lijkt de meest eenvoudige oplossing, aangezien de ervaring ons leert dat veel elektronische apparaten uiteindelijk toch wel ge-unlockt worden. Om dan heel veel tijd en energie in iets te steken wat de moeite niet waard blijkt te zijn, lijkt een verkeerde keuze.

Aandeel Apple blijft in waarde dalen door iPhone

Dit alles heeft ook rechtstreekse gevolgen voor Apple op de beurs in New York. De aandelen van Apple zijn sinds de berichten over grote aantal ge-unlockte iPhones en overwegend pessimistische voorspellingen van analisten, sterk in waarde gedaald. Momenteel noteert het aandeel nog slechts 119 dollar, tegenover de 200 dollar notering van afgelopen kerst.

Analisten: Maak de iPhone goedkoper

Veel analisten geloven dat Apple er beter aan zou doen om de iPhone flink in prijs te laten dalen. Zij denken dat Apple meer dan 200 dollar winst maakt bij grote aantallen iPhones in tegenstelling tot de 100 dollar winst bij de verkoop van slechts één iPhone.
Hoewel een prijsdaling enerzijds zorgt voor een daling van de winst, zal anderzijds de omzet wel stijgen. Dit is voor de beurs weer positief en zou er weer voor kunnen zorgen dat het Apple aandeel weer in waarde stijgt. Een prijsdaling zorgt er daarnaast voor dat mensen misschien minder snel overgaan tot het unlocken van hun iPhone.