3min

Tags in dit artikel

, , ,

De doelstelling van Apple om dit jaar tien miljoen iPhones te verkopen, lijkt het bedrijf gehaald te hebben. Dit concludeert men althans uit inofficiële cijfers die aan de hand van identieke IMEI-nummers berekend worden.

De gegevens zijn verzameld door een samenwerkingsverband tussen leden van MacObserver en InvestorVillage-lid howlongtoretire (HLTR). Samen spannen ze zich onder de naam Apple Finance Board (AFB) in om aan de hand van de identieke IMEI-nummers van iPhones in kaart te brengen hoeveel iPhones er in omloop zijn. Hoewel het schattingen zijn, zijn de gegevens redelijk accuraat.

Uit de laatste gegevens blijkt dat Apple de verwachtingen voor iPhone-verkopen in het vierde financiële kwartaal (derde kalenderkwartaal) al ruimschoots heeft overtroffen. De verwachtingen van analisten lagen tussen de 4 en 5 miljoen exemplaren. Naar nu blijkt komt dat aantal nu al uit op 7 tot 7,5 miljoen exemplaren. Daarmee is ook de doelstelling om voor eind 2008 tien miljoen iPhones te verkopen gehaald.

IMEI, wat staat voor International Mobile Equipment Identity, is het nummer dat een mobiele telefoon identificeert. Het is daarom ook een uniek nummer en kan perfect gebruikt worden om aantallen te schatten. Het IMEI-nummer bestaat uit 15 cijfers waarvan in dit geval twee groepjes van zes cijfers interessant zijn. Het eerste groepje vormt de Type Allocation Code, kortweg TAC, waarmee een specifieke lichting van geproduceerde iPhones geïdentificeerd wordt.

Het tweede groepje van zes cijfers is uniek voor elke telefoon van die specifieke serie of TAC. Zo kunnen bijvoorbeeld 1 miljoen iPhones toegeschreven worden aan één TAC en nogmaals 1 miljoen aan een andere TAC. Het AFB registreert deze IMEI’s in een spreadsheet. Begin september bedroeg het aantal iPhone 3G’s 8 miljoen, want toen waren er 8 verschillende TAC’s geconstateerd.

Het exacte aantal is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn bijvoorbeeld de voorraad, defecte exemplaren die vernietigd zijn, testmodellen enzovoort. Hoe dan ook blijkt uit het laatste IMEI-nummer – een zwarte iPhone 3G 8GB – dat het totale aantal IMEI’s dat door het AFB verzameld is 9,190,680 bedraagt. Ook uit de laatste gegevens NetApplications die het marktaandeel van een besturingssysteem meet, blijkt dat de cijfers van AFB redelijk kloppend zijn.

In de weken voorafgaand aan de lancering van de iPhone 3G was het marktaandeel zo’n 16 bps. Dit komt neer op ongeveer 6 miljoen iPhones op dat moment. In de laatste paar weken van het september-kwartaal bedroeg het marktaandeel gemiddeld 34 bps. Dit doet vermoeden dat het aantal iPhones met 6,75 miljoen is gestegen. De gegevens van AFB en NetApplications bij elkaar duidt erop dat Apple vorig kwartaal waarschijnlijk 7 miljoen iPhones heeft verkocht en dat de doelstelling voor 10 miljoen iPhones reeds gepasseerd is.

De doelstelling van Apple ontstond op de jaarlijkse Macworld in 2007. Macworld is een beurs die volledig in het teken staat van Apple/Mac en waar Apple-topman Steve Jobs traditioneel een keynote-presentatie geeft waar nieuwe producten getoond worden. Gedurende 2008 verzekerde Apple voortdurend dat de doelstelling gehaald zou worden, maar analisten bleven desondanks sceptisch. Ramingen voor 2008 kwamen dan ook slechts uit op 7,9 tot 8,5 miljoen.