Comcast-onderzoekers hebben zojuist resultaten van de eerste echte test van P4P gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de iTracker-technologie van P4P zorgt voor een snelheidswinst van ruim tachtig procent ten opzichte van p2p.

Dit alles doet P4P zonder de netwerkbelasting van de internetserviceprovider erg te verhogen. De bestanden worden namelijk niet meer zomaar ergens vandaan gehaald, maar er wordt juist geprobeerd om de data van het eigen netwerk van de ISP te halen door bij te houden wie de data heeft gedownload via de iTracker-server.

De proefrun werd uitgevoerd door Pando, Comcast, universiteit Yale en drie onbekende internetserviceproviders en vond plaats in de zomer. Er werd voor de test een speciale p2p-client van Pando gebruikt die de iTracker-servers controleert op BitTorrent-locaties in de buurt die het bestand aanbieden. Voor de test werd een 21MB groot videobestand gebruikt.

Vergeleken met een willekeurige p2p-client verhoogde P4P de snelheid met minimaal 57 procent en maximaal 85 procent. De toename van het netwerkverkeer bij Comcast was erg laag. "We merkte amper dat de downloadactiviteit in ons toegangsnetwerk toenam, van 56,03MB voor willekeurig downloaden naar 59,765MB voor generiek P4P en 60,781MB voor fijn verspreid P4P," weten de onderzoekers.

Een ander positief effect van P4P volgens het onderzoek is dat het inkomend internetverkeer bij peering points met tachtig procent afneemt. Ook het uploaden bleek voor het toegangsnetwerk geen probleem te zijn en dat verkeer nam amper toe.

De beste resultaten kwamen van het grof verspreide netwerk. Dit veroorzaakte namelijk een toename van 85 procent, terwijl de fijn verspreide variant, die een stuk moeilijker op te zetten is, slechts een toename van 57 procent verzorgde.

Bovendien kunnen iTrackers op lichtgewicht servers draaien. Elke internetserviceprovider zou er een moeten hebben, zo menen de onderzoekers. Want hoe meer ISP’s iTrackers uitrollen, hoe beter het resultaat is.

Comcast pleit er nu voor om P4P een IETF-standaard te maken, maar meent wel dat het gebruik ervan vrijwillig moet blijven. Dit vanwege privacyredenen, de server staat namelijk bij de ISP en die zou kunnen zien waarvandaan gedownload wordt.