min

Tags in dit artikel

,

Uitgelekte documenten die in handen zijn van RoughlyDrafted onthullen dat IBM mogelijk medewerkers naar het Mac-platform wil migreren. Doordat IBM bekend staat als pro-Windows lijkt dit een ongewone stap voor het bedrijf.

Volgens AppleInsider onderstrepen de documenten de groeiende interesse naar Macs in het bedrijfsleven. Daarnaast onthullen ze dat IBM een van de vele bedrijven is die actief bezig zijn om de afhankelijkheid van Microsoft’s Windows-besturingssysteem te verkleinen. In de periode oktober 2007 tot januari 2008 zou IBM de eerste fase van het testprogramma middels 24 MacBook Pro’s uitgevoerd hebben. De Apple-notebooks werden naar verschillende onderzoeksafdelingen binnen het bedrijf gedistribueerd.

Voor de keuze van de Mac worden in de documenten ook enkele redenen genoemd. Ten eerste stelt men dat Macs minder kwetsbaar zijn voor veiligheidsproblemen. Ten tweede wordt het gebruikersaantal van Macs in de academische wereld genoemd en tot slot hebben veel bedrijven aangegeven dat zij zich meer op hun gemak voelen met een Mac dan met IBM’s ThinkPad.

Tijdens de eerste fase van de test mochten deelnemers hun ThinkPad houden, maar werd hun expliciet gevraagd om deze alleen te gebruiken als ze software nodig hadden die (nog) niet voor de Mac beschikbaar was.

Na vier maanden werd de deelnemers een kleine enquête afgenomen waarop 22 van de 24 deelnemers reageerden. Hieruit bleek dat 18 personen van mening waren dat de Mac in tegenstelling tot hun bestaande computer een betere of soms zelfs beste ervaring bracht. Bij een persoon scoorde de Mac normaal of goed en drie personen hadden een slechte ervaring. Zeven deelnemers meldden dat zij geen of slechts minimale kennis van de Mac hadden, terwijl vijftien zeiden dat ze basis- of expertkennis hadden.

Ondanks dat de deelnemers tegen verschillende (kleine) problemen opliepen, koos het merendeel van hen voor de MacBook Pro toen gevraagd werd welke notebook zij prefereerden. Slechts drie van hen kozen voor de ThinkPad. Een IBM-medewerker verklaarde daarnaast dat het hen "absoluut in staat stelt om anders te denken". Een andere medewerker reageerde als volgt: "Ik was een ware PC-fan voor ruim twee decennia, maar na Vista vind ik het tijd voor iets anders."

Naar verluidt zal IBM de test voortzetten met een tweede fase waarin nogmaals vijftig medewerkers een Apple-notebook krijgen. In de tweede helft van dit jaar zal IBM dan mogelijk nog eens vijftig tot honderd medewerkers aan de test laten deelnemen. Volgens RoughlyDrafted heeft IBM een speciale "Mac@IBM"-groep opgericht waaraan nu al zo’n 930 deelnemers uit 26 landen deelnemen. Het is hiermee een van de snelst groeiende communities binnen IBM.