min

Tags in dit artikel

, , ,

Vorig weekend liep het ultimatum af dat Microsoft Yahoo! gesteld had. Het bod van 44,6 miljard dollar was volgens Yahoo! niet voldoende. Op basis van bronnen meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal vandaag dat Microsoft mogelijk een vijandig bod overweegt en hier mogelijk vandaag nog mee zal komen.

In het ultimatum had Microsoft al dreigende taal richting Yahoo! geuit dat een afwijzing van Microsofts bod een vijandig vervolgbod tot gevolg zou gaan hebben. Volgens bronnen binnen Microsoft neigt de softwaregigant naar een vijandig bod, maar is de situatie nog steeds onzeker waardoor een vijandig bod slechts een van de vele opties is. Microsoft weigerde te reageren op de bevindingen van de krant.

De prijs speelt volgens de krant een sleutelrol in de hele overname, met name wanneer er een vijandig bod komt. Het bod van 44,6 miljard dollar kwam uit op een prijs van 31 dollar per aandeel. Yahoo! vind dit te laag omdat het volgens hen ‘geen recht doet aan de aard van het bedrijf’. Eerder deze week meldde de Wall Street Journal al dat Microsoft bereid zou zijn om het bod te verhogen tot 33 dollar per aandeel. De aandeelhouders van Yahoo! zouden echter pas tevreden zijn met een bod van 35 tot 37 dollar per aandeel. De Yahoo!-directie neemt volgens bronnen geen genoegen met een bod lager dan 35 dollar.

In een interview met Steve Ballmer merkte de Microsoft CEO afgelopen dondag op dat hij ‘geen cent’ meer zou betalen dan wat volgens hem Yahoo! waard is. Ook merkte hij op dat hij vertrouwen heeft dat Microsoft ook zonder Yahoo! een succesvol competitiegericht online-advertentie imperium kan opzetten. ‘Het duurt alleen langer’, voegde hij eraan toe.
Als reden voor de overname stipt hij aan dat Microsoft wel de technologie maar niet de benodigde ‘schaal’ – aantal klanten en adverteerders – heeft. ‘Is er een betere manier om sneller te groeien?’, zo stelt hij ten slotte.

Begin deze week was er ook nog onduidelijkheid of Microsoft een overname wel door zou willen zetten. Onder andere medewerkers van de softwaregigant zouden massaal hun ongenoegen uiten over de overname van Yahoo!. Ook binnen de directieraad van Microsoft zou er twijfel zijn ontstaan. Desondanks bleek dat Microsoft wel voorbereidingen aan het treffen was voor een vijandig vervolg van de overname. Volgens insiders circuleren er verschillende lijstjes voor mogelijke directieleden. Microsoft zou deze bij de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering via een stemming in de directieraad willen plaatsen. Door de directieraad te vullen met overnamegezinde leden, zou de hoofddirectie volgens de insiders weinig keus meer hebben en staat niets de overname meer in de weg.

Of Microsoft een vijandig bod zal doen is dus nog de vraag. Het bedrijf geeft bij monde van Steve Ballmer wel aan dat het zonder Yahoo! zou kunnen, maar dat ’t sneller gaat mét Yahoo!.
Mogelijk toch een van de redenen voor een voortzetting van de overnamestrijd. Inmiddels zou volgens de Wall Street Journal een pact tussen Google en Yahoo! op handen zijn. Yahoo zou mogelijk binnen een week een overeenkomst bekendmaken om zoekadvertenties van Google door te geven. Een dergelijke samenwerking hoeft volgens de Wall Street Journal een overname echter niet uit te sluiten. Yahoo! ziet het volgens de krant wel als reden om te stellen dat het bedrijf meer waard is dan Microsoft tot nu toe heeft geboden.